Sticklingar från palettblad

Jag får många frågor om mina sticklingar, framför allt mina palettblad. Palettblad är en av de "enklaste" växterna att föröka och är därmed tacksamma att experimentera med, även för dig som är nybörjare. Palettblad finns att köpa både som frö och som färdig planta, men har du tur kan du stjäla en stickling av någon som redan drivit upp en planta. För ni vet väl om att man måste stjäla dessa utan att be om lov? En äldre dam jag har som patient lärde nämligen mig att det innebär otur om man frågar om lov, "man ska bara stjäla, annars kommer den ge dig otur i livet". Så ja, stjäl på haha!
 
Att tänka på:
1. Klipp av en fin gren av plantan som består av ca 5-10 blad. Ta sedan bort de understa bladparen för att skapa en kvist. 
 
 
2. Enklast för att skapa rötter är att sätta sticklingen i en liten vas med vatten. Det går även att plantera direkt i jorden, men risken för att den sjunker ihop är större och den rotar sig även snabbare i vatten. På bilden ovan ser ni sticklingar som fått stå i vatten i ca 3 veckor.
 
 
3. När plantan rotat sig är det dags att plantera den. Välj en större modell från krukan och fyll den med blomjord som du bara packar lätt.
 
4. Vattna, vattna och vattna. Palettblad vill inte torka ut! Känn på jorden och vattna när den börjar torka upp. En stickling kan behöva vattnas ca 2-3 ggr/vecka. När den sedan rotat sig och växer kan det räcka med 1-2 ggr/vecka. Ni kommer se direkt när den skriker efter vatten. 
 
5. Placera krukan lagom ljust, inte i direkt solljus men inte heller i skugga. Har ni österfönster växer den bra där, sätt den annars en bit in i rummet. Färgen på bladen kommer ändra sig beroende på ljuset som plantan får. 
 
 
Lycka till! Och fortsättning följer med fler inlägg om sticklingar av olika slag samt palettblad.

Kommentarer:

1 Anonym:

Ja älskar detta tips och ser fram mot nästa!!

Kommentera här: